måndag 27 augusti 2018



Region Norrland har haft ett omfattande valarbetet det senaste året. Vi har genomfört bostadspolitiska samtal med kommun- och riksdagspolitiker, och arrangerat och deltagit i andra aktiviteter för att lyfta bostadsfrågorna i valrörelsen.

Här nedan ett axplock av aktiviteter där vi ”valarbetat”:

 
Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå 18 augusti

Årligen återkommande familjefest som är en hyllning till skärgården och livet på och vid vattnet. Vi fanns på plats för att träffa besökare för att prata bostäder och våra valfrågor, men också för att berätta om Hyresgästföreningen i största allmänhet. Vad vi gör och vad man kan göra som medlem.

Kirunafestivalen

Kirunafestivalen är Kirunas största sommararrangemang och vi fanns på plats och samtalade med Kirunaborna om samhällsomvandlingen och vad den innebär för bostadssituationen och bostadspolitiken i stan, men också om bostadspolitiken i landet i stort. Dagens fråga bjöd in till många bostadspolitiska samtal. Ett stort antal vykort fick vi också underskrivna. Vi träffade lokala politiker, riksdagsledamöter samt bostadsministern Peter Eriksson.
 
Valresa Södra Västerbotten

Föreningen Södra Västerbotten gjorde en valresa i inlandskommuner för att träffa politiker om bostadssituationen. En på många sätt intressant resa som visade bland annat dilemmat som flera mindre kommuner sitter i. De har bostadsbrist och vill bygga, men byggkostnaderna och redovisningsreglerna försvårar möjligheten att skapa en bättre bostadsmarknad för glesbygdsbor.


Hemresan

Hemresan är ett arrangemang som vi genomfört nu för tredje året i rad och där förtroendevalda och tjänstemän rest i husbil till orter och bostadsområden och ett valår som detta var fokus för årets resa Hyresgästernas val och våra valfrågor.

Vi träffade lokalbefolkning på olika orter, vi bjöd in kommunala politiker, tjänstemän och bostadsbolagens företrädare för samtal om bostad och samhälle.  Turnén gick till dessa orter och här lite bilder från resan.

Vi ordnade också en debatt på Luleå tekniska universitet där studenternas boendesituation diskuterades. Att debatten bar namnet Bostadsbristen – ett pris för högre studier?, säger en hel del hur studenterna upplever bostadssituationen.


SM-veckan i Skellefteå

Ett idrottsevenemang som lockade storpublik till både inom- och utomhustävlingarna och vår lokala förening, Norra Västerbotten fanns med bland andra organisationer och företag på eventområdet. Vykortskampanjen var igång och vi konstaterade att det verkligen inte bara är hyresgäster som var beredda att skriva under kampanjen. Bostadsbristen är en sak som engagerar oavsett hur man bor.


Business Arena Umeå

Även i år deltog vi på Business Arena i Umeå, som deltagare och medverkande från olika aktörer inom bostad och samhälle. Massor med seminarier och debatter avlöste varandra och bostadspolitiken fick relativt stor plats. Vi fick chansen att medverka i en bostadspolitisk debatt där bostadspolitikens roll i valrörelsen diskuterades.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar